Site pictogram Leukvoordekids | alles van baby tot puber

5 digital tools die je kinderen kunnen gebruiken om in contact te blijven met hun vrienden

social contact kinderen

Nu er steeds meer klassen in quarantaine gaan en veel kinderen weer thuis zitten is het wel weer belangrijk dat er sociaal contact is voor de kinderen. Iedereen die thuiswerk heeft vast wel al eens gehoord van Skype en Google hangouts. Hieronder een kort lijstje met een aantal communicatietools die handig zijn voor kinderen om video te bellen en zo in contact te blijven met hun vriendjes en vriendinnetjes.

Tip : Bespreek wel wat gedragsregels met je kind(eren). Ervaring leert dat nog niet elke kind weet wat wel en niet kan tijdens het videobellen. Daarnaast is er een grotere kans op cyberpesten omdat een kind zich “vrijer” voelt achter een scherm. Dus kijk geregeld mee met je kind als deze aan het videobellen is.

Zoom is een handig tool waarmee je tot maximaal 100 vrienden tegelijk kunt inloggen voor een online video gesprek. Het is gratis te gebruiken en de kwaliteit is goed. Het enige nadeel is dat een groepsgesprek maar max 40 minuten kan duren. Je kunt daarna weer onbeperkt een nieuw gesprek opzetten. 

Veel scholen maken gebruik van Microsoft teams. Onze drie kinderen hebben alle drie les via Microsoft teams gehad en gebruiken dit ook na school om met hun vrienden te communiceren. Omdat de meeste dit dan al hebben geïnstalleerd en inloggegevens hebben is dit een zeer handige tool om contact te blijven houden met vrienden en klasgenoten. Een nadeel is, dat er met een school inlog alleen gebruik gemaakt kan worden met de instellingen van de betreffende school, en dus vaak alleen gecommuniceerd kan worden met klasgenoten. Heb je geen Teams vanuit school dan kan je gebruik maken van een gratis proefperiode van 6 maanden. Teams is inbegrepen bij een Office 365-abonnement.

Skype is ook van Microsoft en is gratis onderling te gebruiken onder Skype gebruikers. Het nadeel is dat je skype als software moet downloaden, maar een voordeel is dat dit ook kan op een Xbox van je kind(eren).

Met een Google account kan je gratis gebruik maken van Google Hangouts. Kwaliteit is goed en je kan onbeperkt videobellen en chatten. Nadeel is dat je dit met de gratis persoonlijke versie maar met maximaal 10 kinderen tegelijk kunt videobellen en dat uitnodigingen vaak dienen te worden verzonden via Google calender. Handiger is om een hangout aan te maken en deze link dan te delen met de vriendjes en vriendinnetjes, bijvoorbeeld via email of whatsapp.

Dit is een app die tijdens de eerste lockdown in 2020 erg populair werd en veel wordt gebruikt. Het is een leuke app voor op je mobiel. Je kunt zien wanneer iemand “in the house” is en als er vrienden aan het videobellen zijn dan kan je meedoen (tenzij ze hun gesprek op “lock” zetten).Er kunnen ook spelletjes gespeeld worden die in de app zitten, nadeel is dat deze wel in het engels zijn. Een ander nadeel is dat er maar 8 vrienden tegelijk een gesprek kunnen hebben en dat je batterij van je mobiel wel erg snel leeg gaat, maar dat is gebruikelijk bij het videobellen.

Er zijn zeker nog een 50 tal andere mogelijkheden maar de bovenste 5 vinden wij erg handig en gebruiksvriendelijk voor kinderen, maar ook voor ouders natuurlijk.

Hou het nog even vol thuis!

Photo gemaakt door Katerina Holmes via Pexels

Mobiele versie afsluiten