Home » Hoe ik tegenwoordig communiceer mijn puberkinderen

Hoe ik tegenwoordig communiceer mijn puberkinderen

Door Leukvoordekids
communiceren met je puber

Als vader van drie kinderen, waarvan twee pubers van 14 en 15 jaar, merk ik dat de communicatie vaak niet altijd optimaal is. Waar ze vroeger nog alles van me aannemen en meestal naar me luisterde, krijg ik nu antwoorden als “ok leuk voor je”,  “boeie” en alleen het woord “ja” en dan gaan ze weer verder. Op de vraag van ‘hoe was school vandaag”, krijg ik standaard het antwoord “Ja”.

Wij als ouders, oftewel “boomers” maken veel gebruik van Whatsapp en zelfs nog van Facebook messenger om met vrienden en familie te communiceren. Ook wij thuis hebben een groepsapp in Whatsapp met zijn vijven.

Wat opvalt is dat alleen mijn vrouw en ik in deze groepsapp communiceren en onze kinderen niet, ze lezen vaak de appjes niet eens. Ze zitten de hele dag op hun telefoon maar als je ze belt dan nemen ze niet op en antwoorden op Whatsapp doen ze al helemaal niet. Op de vraag waarom, niet antwoorden ze altijd met, bellen en whatsapp is voor boomers!

Ik ben dus op onderzoek gegaan hoe onze pubers dan wel communiceren en wat blijkt, ze doen alles via Snapchat. De hele dag door sturen ze dus de meest onzinnige foto’s naar elkaar en houden ze honderden ‘streaks’ bij, zelfs met onbekende. Een streak is dus minimaal 1 snapchat per 24 uur en als je het vergeet dan vervalt de streak. 

Naast die onzinnige foto’s soms met grappige filters is het ook mogelijk om gewoon te chatten met text. Een aantal jaren geleden mochten ze van mij geen Snapchat downloaden omdat iedereen je een snap kunt sturen met foto’s die niet voor iedereen geschikt zijn. De foto’s verdwijnen na 10 seconden en als je er een screenshot van maakt dan ziet die persoon dat die de foto hebt verzonden. 

Afgelopen zondag heb ik toch ook maar eens een Snapchat account aangemaakt en er gaat een wereld voor me open…..ik kan weer digitaal communiceren met mijn pubers 🙂  Ze sturen me nu random ‘snaps’ en als ik nu wat aan ze vraag, reageren ze gewoon binnen een minuut. Het enige waar ik nu commentaar op krijg is dat ik nadat ik het antwoord heb ontvangen niet verder snap. Het is dus de bedoeling dat je minimaal 20 snaps naar elkaar appt met de meest random en onzinnige foto’s. Dat neem ik maar voor lief en stuur nu gewoon snaps van me schoenen of van een muur.

Het is dus goed om je als ouder ook aan te passen op de veranderingen van je kind en mee te gaan in hun ‘wereld’ van communicatie, ook al is die soms wat raar.

Foto door Souvik Banerjee via Unsplash

Gerelateerde artikelen

Leave a Comment